Miklavževanje

Tudi domačijo doživetij Tešnak je že obiskal prvi od treh dobrih mož sv. Miklavž. Za našo domačijo pa je ta večer  bil zares nekaj posebnega, saj smo imeli gosta iz Indije, ki smo ga tudi povabili na Miklavžev večer.

Miklavževanje je na Hotavljah zelo priljubljeno, saj ga predstavljamo kot slovensko tradicijo.  Sv Nikolaj velja za enega najbolj priljubljenih svetnikov in pomočnikov ljudi  v stiski. Miklavža so na Hotavljah spremljali angeli in številni hudobci parkeljni, ki so grozljivega videza in strašijo otroke. Prav to pa je tudi njihova glavna naloga, prestrašiti poredneže, da se v prihodnosti poboljšajo.

 

Na domačiji doživetij Tešnak smo skupaj s prijateljem iz Indije, ki je v naših apartmajih bival nekaj dni, pričakali sv. Miklavža.  Peli smo pesmi in igrali na instrumente. Otroci so v strahu pred parkeljni zlezli v kot. Prihod svetnika so naznanili angelčki s svojim prijetnim zvončkljanjem. Takoj za njimi je vstopil tudi sv. Anton z nabirko za denarni poklon.  Številni parkeljni so pod budnim nadzorom Miklavža zlezli v prostor in zganjali norčije. Nagajali so otrokom in odraslim, jim jemali bombone, ki so jih delili angelčki. Bili so res razigrani, nagajivi in polni nezaželjenih domislic. Otroci so peli, molili in odgovarjali na Miklavževa vprašanja.   Sv Miklavž nam je nato razdelil darila, ki  v današnjem času presegajo velikost peharja. Včasih so darila bila veliko bolj skromna. Vsebovala so suho sadje in še kakšen svež sadež. V današnjem materialnem svetu pa si trgovci manejo roke ob vsakem dogodku, ki ga želimo obeležiti z darili.

Ko se  je sv Miklavž poslovil in nadaljeval svoj obhod po vasi, smo nestrpno pričeli odvijati darila. Kaj vse nam je prinesel  ta dobrotnik! Smo bili res tako pridni skozi celo leto? Pa bo že držalo, saj se v nebesih vse vidi in se skozi celo leto piše v zlato knjigo naša dobra dela.

Ta slovenski star običaj je bil za našega gosta prijetno presenečenje. V njegovi domovini tega običaja ni. Hitro se je vživel v dogodek, prav tako pa tudi Miklavž, ki je z njim spregovoril v angleščini. Poklonil mu je darilo in mu zaželel dobro počutje v Sloveniji.

 

Sv. Miklavž pa pridne otroke obišče tudi ponoči. Na mizo mu nastavimo peharje in prednje napišemo imena obdarovancev.  Kako priden je tale svetnik. Hvala bogu, da ima veliko marljivih pomočnikov, ki pridno raznašajo darila za vse pridne, porednežem pa nastavljajo palice in repo.

Tesnak, domacija dozivetji

Tesnak, domacija dozivetij Miklavž

Comments are closed.