Praznično vzdušje

V soboto, 3. 12. 2016, je Domačija doživetij Tešnak na stežaj odprla vrata pripravljanju praznikov, ki so pred nami in se jih veselimo. Veliko ljudi je v pričakovanju, da se jim bo nasmehnila zvezda danica, ki bo nanje posula čarobni prah sreče. Hitenje, nakupovanje daril, zabava in ves zunanji blišč čedalje bolj kažejo, da nas ne vodijo do uresničitve tihih sanj o miru, sreči, zdravju in drugih darov, po katerih hrepeni človeška duša.

 

Marjeta, glavna sila ustvarjanja na Domačiji doživetij Tešnak, je povabila na ustvarjalno delavnico, na kateri smo si udeleženci najprej izdelali praznične voščilnice. Unikatne risbice s preprostimi motivi, narisanimi z lepilom, so premazane s tiskarskimi barvami postale prave umetnije. Veselim se, ko samo pomislim, s kakšnim veseljem bom najbližjim in dragocenim ljudem, ki mi svetijo na moji poti, poslala z ljubeznijo izdelano zimsko pravljico, obogateno s kakšno čudovito mislijo, porojeno iz srca. Opazovala sem prisotne. Koliko radosti je bilo čutiti v zraku! Izdelovanje je bilo premazano s sproščenim klepetom, igrivostjo in smehom, ki je med nas prinesel sproščenost. Ni pomembno, koliko si star. Ustvarjanje vsakogar očara, ker človek lahko zasluti, koliko čudovitih darov ima v sebi, pa morda sploh ne ve zanje. Na koncu smo žareli kakor voščilnice, ki so se svetlikale v mavričnih barvah in nas navduševale za nove ideje.

 

Tudi drugi del je bil čudovit. Iz naravnih materialov, ki jih človek mimogrede pobere na poti v gozd, smo spletli vence. Večni in neskončni krog, okrašen z zelenjem, gozdnimi plodovi, suhim sadjem in še čim, nam je pri izdelovanju prinesel tisti neprecenljivi užitek, ki ga doživimo, kadar se naša domišljija lahko svobodno poigrava kakor veter, mojstrski jesenski slikar listnatih umetnij.

Tešnak, domačija doživetij

Vsak si je napravil venec upanja za svoj dom, na koncu pa smo s skupnimi močmi spletli še nekaj vencev, s katerimi smo v že tako topel prostor, ki nas vedno sprejme odprtih rok, vdahnili kanček skrivnosti, ki žari iz zlatih jabolk, posejanih po lesenem stropu.

Ustvarjanje na Domačiji doživetij Tešnak je lepa popotnica za doživete praznike. Narediti nekaj sam, pokloniti del sebe – to je pot do tihe sreče, ki spi v nas samih.

 

Seveda pa bomo praznike doživeli le, če se bomo umaknili v mir in samoto, v kateri lahko slišimo tihe klice skrivnostnih noči.

 

Draga Marjeta, hvaležni smo ti, da smo lahko čarali z lastnimi rokami. Naj bo tvoje ustvarjanje oblino blagoslovljeno.

 

 

Jana (prijateljica Tešnakov)

 

Tesnak, domačija doživetij

Tešnak, domačija doživetij

Comments are closed.