POT NA SLAJKO

Pohodniška pot se začne na Domačiji doživetij Tesnak. Za staro hišo se vije pot navkreber po travniku, ki vodi mimo kozolca, kjer domujejo trije konji, in mimo njive, kjer lahko pokukate, kaj vse pride v lonec z domače zemlje Domačije doživetij Tesnak. Po poti lahko opazujete kamenje, ki je takšne barve, kot je domačija, si ogledate travniško paleto bogastva, naberete zelišča ali pa si na nekaj odmaknjenih travnikih privoščite počitek v hladnem objemu gozda. Bela, tako se imenuje travniško pobočje za hišo, je čudovita razgledna točka za Hotavlje, ki je obdano z okoliškimi hribi.

Na vrhu Bele nas pot vodi skozi gozd najprej po gozdni cesti, ki se počasi prelevi v hribovsko stezico, primerno za vsakega, ki se želi nadihati svežega zraka. Posebno lep je košček poti, ki zgleda kakor urejen smrekov drevored, skozi katerega nežno sijejo sončni žarki. Zadaj se že dviga pogled na nebo, ki nas v lepih sončnih dneh vabi, da se dvignemo do vrha, kjer nas čaka lep razgled na Blegoš, Črni vrh in druge okoliške hribe.

Tesnak, homestead of adventures

Nato spet travnik, ki posejan z rmanom pohodniku naznanja bližino sosednjega hriba Ermanovca. Tu se steza sreča z asfaltirano potjo, po kateri je Sajka dostopna tudi z avtom ali ponoči. Tišina in mir se raztezata po neokrnjeni naravi, na vrhu pa nas običajno ujame veter, ki ustvarja skrivnostno vzdušje, prepleteno z melodijami šumečega gozda. Pohajkovanje po vrhu Slajke nam ponuja trenutke otroškega navdušenja nad lepotami neokrnjene narave, mir, ki ga potrebuje vsak, da lahko umiri tirnice vsakodnevnega vrveža, in prostor za igro, ki je dobrodošla za vse – mlade, odrasle in tiste, ki se zaradi igranja nimajo časa postarati.

 

Comments are closed.